Storsextetten

Storsextetten

Storsextetten nov 2023
Storsextetten nov 2023
Foto Anna Bramsved.

Vid pausen av 75-års konserten med Mölnlycke blåsorkester så spelade Storsextetten, vilket var uppskattat av publiken. 


Musik i coronatider – vår brasstrio, Lillsextetten.

 

 

När nu vare sig vår blåsorkester eller Storsextetten kan spela i pandemitider, bestämde vi oss för att göra något coronasäkert. Vi skapade en trio med tuba, barytonhorn och euphonium. Namnet blev för enkelhetens skull Lillsextetten.

Vårt notmaterial är dels fynd från Nätet och dels förminskningar av våra vanliga sextettarr.

 

Inför Blåsmusikens dag 21 maj i år gjorde vi en video i gott samarbete med Landvetters kulturhus.

Videon ingick i en bred satsning för svensk blåsmusik.


Mycket nöje!

 

Ulf Ripa, kapellmästare

Storsextetten

Storsextetten är en grupp av åtta blåsmusiker ur Mölnlycke blåsorkester.

Vi spelar underhållningsmusik från gångna tider och försöker sprida intresse för musik som var populär från sent 1800-tal till omkring 1960. På repertoaren finns allt från folkmusik och revynummer till toner av Povel Ramel.


Musiken är sexstämmig och bygger på en gammal musikalisk tradition.

I Sverige var s.k. mässingssextetter allmänt förekommande fram till 1930-talet. De bestod av sex mässingsblåsare ibland därutöver trumslagare. Populariteten var mycket stor och man spelade till dans och också ren underhållning.

I vår bygd fanns sådana sextetter redan under sent 1800-tal. Vår blåsorkester har sitt ursprung i en sextett, som senare blev oktett, för att gradvis på 1940-talet ta form av blåsorkester.


En arvtagare till dessa gamla sextetter var, under nära trettio år fram till år 2001, Rådasextetten. Kapellmästare var Stig Boström, kommunal musikledare och dirigent för Blåsorkestern under åren 1973-2001.


Storsextetten uppstod år 2013 på initiativ av Ulf Ripa, euphonist i Blåsorkestern och under långa perioder basunist och även althornist i Rådasextetten. Efter några fruktlösa försök, ett par år in på 2000-talet, att starta om Rådasextetten med klassisk besättning, valde han år 2013 att skapa en blåsarensemble med musiker ur Blåsorkestern.

Ensemblen gavs namnet Storsextetten. 


Ulf Ripa är dess kapellmästare.